Producten
Werque.nu biedt een breed scala aan producten die werkgevers eenvoudig kunnen inzetten voor maximale efficiëntie. Onze (quick) scans, toolkits, sjablonen en formats helpen u om risico’s te minimaliseren, kosten te optimaliseren en nieuw beleid en processen te ontwikkelen. Complexe uitdagingen zetten we zo om in gestroomlijnde oplossingen.
Scans
Scans hebben een tweeledig doel. Niet alleen de risico’s identificeren en verminderen, maar ook optimalisatie mogelijkheden gaan benutten om zo minder belasting te betalen. Voorbeelden van (quick) scans zijn:
- Loonheffingen: een algemene (quick) scan (ook t.b.v. horizontaal toezicht/ convenant met Belastingdienst)
- Loonheffingen: een of meerdere (quick) scans op specifieke onderwerpen, bijvoorbeeld:
 Werkkostenregeling
 Inhuur externen, ZZP’ers inclusief beoordeling overeenkomsten
 DGA, inclusief sociale zekerheidspositie, gebruikelijk loon en management-/arbeidsovereenkomsten
 Vaste kostenvergoedingen
 Cafetariaregelingen
 Fiscale optimalisatiemogelijkheden arbeidsvoorwaarden
 Voorbereiding op boekenonderzoek door Belastingdienst
 Voorbereiding op NEN/SNA audit
- Global Mobility: een algemene (quick) scan m.b.t. internationale werknemers
- Global Mobility: een of meerdere (quick) scans op specifieke onderwerpen m.b.t. internationale werknemers, bijvoorbeeld
 30%-regelingen check
 Dekking sociale zekerheid
 Immigratievereisten
 Beleid en proces
 Fiscale optimalisatie arbeidsvoorwaarden
 Posted workers
 Grensarbeiders/commuters
 Salary splits
- Salarisverwerking: een algemene (quick) scan op de salarisverwerking
- Salarisverwerking: een of meerdere (quick) scans op specifieke onderwerpen, bijvoorbeeld
 Bruto-netto trajecten
 Inhoudingen en afdrachten
 Premies werknemersverzekeringen
 30% regeling in payroll
 Loonkostensubsidies
Formats en sjablonen
Voorbeelden van formats en sjablonen zijn:
- Arbeidscontract bepaalde tijd
- Arbeidscontract onbepaalde tijd
- Arbeidsovereenkomst DGA
- Managementovereenkomst
- Detacherings/uitzendovereenkomst
- Stage-overeenkomst
- BBL-overeenkomst
- Addendum toepassing 30% regeling
- WKR inventarisatie en monitoring tool
- Diverse vastleggingen WKR
- Uitzendbeleid
- Personeelshandboek
- Thuiswerkbeleid inclusief toolkit
- Remote working/digital nomads beleid en processen
- Diverse HR vastleggingen
ZZP-risico-scan
Check en Voorkom Schijnzelfstandigheid:
Het inhuren van ZZP’ers lijkt vaak een snelle, flexibele en effectieve oplossing voor capaciteitsproblemen of een gebrek aan specialistische kennis. Maar deze inhuur kent ook risico’s: zijn de ingehuurde krachten wel echte ZZP’ers, of is er sprake van schijnzelfstandigheid?
De wet- en regelgeving rondom ZZP’ers verandert voortdurend. Nieuwe wetgeving om schijnzelfstandigheid te voorkomen is nog niet definitief en wordt naar verwachting pas in de loop van 2025 ingevoerd. Echter, de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 de handhaving op schijnzelfstandigheid intensiveren.
Dit betekent dat opdrachtgevers nu al actie moeten ondernemen om hun ZZP-populatie goed in kaart te brengen. Welke ZZP’ers zijn er actief (rechtstreeks ingehuurd, via een intermediair of online platform)? Welke situaties en afspraken zijn er? Wat zijn de risico’s en welke maatregelen moeten worden genomen om die risico’s te reduceren?
Werque.nu helpt opdrachtgevers hierbij met de ZZP-risico-scan.
Onze ZZP-risico-scan biedt:
1. Inventarisatie: het in kaart brengen van alle ingehuurde ZZP’ers en de bijbehorende contracten en afspraken.
2. Analyse: een grondige analyse van de huidige situatie.
3. Beoordeling van de risico’s: identificeren van mogelijke risico’s van schijnzelfstandigheid.
4. Advies voor risicomitigatie: concrete aanbevelingen om risico’s te verminderen en compliant te blijven met de regelgeving.
Bescherm uw organisatie en zorg ervoor dat u voldoet aan de huidige en toekomstige wetgeving. Schakel vandaag nog Werque.nu in voor een ZZP-risico-scan.
Heeft u meer informatie nodig over ZZP’ers en schijnzelfstandigheid, de aankomende wetgeving, de handhaving door de Belastingdienst of de Werque.nu ZZP-risico-scan? Neem contact met ons op!
Werkkostenregeling / WKR-toolkit
De Werkkostenregeling (hierna “WKR”) regelt de fiscale behandeling van vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen van zaken door de werkgever aan werknemers. Werkgevers kunnen tot een bepaald bedrag, dat afhankelijk is van de fiscale loonsom, onbelast zaken vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen aan hun werknemers. Bij overschrijding van dit bedrag is de werkgever over het meerdere 80% eindheffing verschuldigd. Voor werkgevers is het dus belangrijk om de WKR goed in te richten en te monitoren om er zo optimaal mogelijk gebruik van te kunnen maken en zo weinig mogelijk eindheffing te moeten betalen.
Werque.nu heeft een WKR toolkit beschikbaar voor werkgevers om de WKR-gevolgen in kaart te brengen, te optimaliseren en te monitoren. Een (quick) scan op de implementatie van de WKR in uw organisatie en de daaraan verbonden risico’s en optimalisatie mogelijkheden is ook mogelijk.
Cafetaria-regeling
Met een cafetariaregeling kunnen werknemer deels hun eigen arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen. Onder voorwaarden kan een deel van het brutoloon ingeruild worden voor bijvoorbeeld een fiets, extra vakantiedagen, een opleidingsbudget of meer pensioeninleg. Voor zowel werkgever als werknemer kan een cafetariaregeling voordelig zijn, onder andere omdat er minder loonbelasting en minder sociale premies verschuldigd zijn.
​
Een cafetariaregeling moet aan diverse voorwaarden voldoen. Werque.nu heeft uitgebreide ervaring met het opstellen van cafetariaregelingen in diverse vormen voor werkgevers.
Thuiswerken / remote working / digitals nomads
Thuiswerken komt steeds meer voor. Thuiswerken heeft zowel voor- als nadelen, voor de werknemer en voor de werkgever. Het is van belang om thuiswerken zo goed mogelijk te regelen, in samenspraak tussen werkgever en werknemer. Daarbij dient rekening gehouden te worden met diverse aspecten: bijvoorbeeld voldoet de thuiswerkplek aan de arbo-eisen, kunnen thuiswerk-kosten fiscaal vriendelijk vergoed worden, is er voldoende en goede communicatie tussen medewerkers en met leidinggeven, wat betekent thuiswerken voor het functioneren van de werknemer en hoe gaan we de werknemer beoordelen als hij/zij vooral thuis werkt, is de ICT omgeving voldoende beveiligd, wat als de thuiswerker niet in Nederland maar in het buitenland woont of tijdelijk wil verblijven (remote werken), is het thuiswerken tijdelijk of wordt het structureel, hoe leggen we de afspraken over thuiswerken vast, etc.
​
Werque.nu heeft een thuiswerk toolkit ontwikkeld, ook voor de situaties waarin sprake is van (al dan niet tijdelijk) wonen en werken in verschillende landen (remote working, digital nomads). De toolkit geeft antwoord op bovenstaande vragen en op andere vragen, bevat een overzicht van de wet- en regelgeving die van toepassing is bij thuiswerken en geeft fiscale optimalisatie mogelijkheden voor thuiswerkvergoedingen. Daarnaast bevat de toolkit een aantal templates, bijv. de basis voor een thuiswerkregelement en thuiswerkovereenkomst.
Vertrekregeling
Beëindiging van de arbeidsovereenkomst door middel van een vertrekregeling vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst heeft vaak de voorkeur van werkgever en werknemer. Met als voordelen dat de beëindiging in goed onderling overleg kan plaatsvinden, dat er geen sprake is van langdurige juridische procedures en dat de werknemer bij een juiste aanpak en formulering van de vaststellingsovereenkomst recht heeft op een WW-uitkering.
De totstandkoming van een dergelijke vertrekregeling en de formulering daarvan in de vaststellingsovereenkomst luisteren nauw. Werque.nu ondersteunt en adviseert zowel werkgevers als individuele werknemers op dit gebied.